Oprema i boriliste

Oružje

oruzja

 

 

Sportsko mačevanje (eng. fencing, fra. l’Escrime, njem. Fechten, rus. fehtovanie) poznaje tri oružja: floret (fra. fleuret, eng.foil, njem. Florett), mač (eng. i fra. epée, njem. Degen) i sablja (eng. i fra. sabre, njem. Säbel).

 

Cilj je u zadanom trajanju borbe (prema normativu natjecanja) zaraditi više bodova (tuševa) od protivnika, odnosno zadati mu pogotke.

 

 

 

 

Floret oruzje-mac-H

Floret ima savitljivu oštricu kvadratnog presjeka, dugačku otprilike 90 cm i teži manje od pola kilograma.

pogoci-floret
Bodovi se dobivaju vrškom oštrice i moraju pogoditi gornji dio tijela, od ramena do prepona, prednji i stražnji dio. Dakle, nevažeći su pogoci u ruke, noge, vrat i glavu. Uniforma mačevaoca uključuje metalizirani prsluk, koji pokriva dio tijela na kojem važe pogoci, tako da oni bivaju zabilježeni elektroničkim uređajem i prikazani na semaforu. Vršak floreta je spojen sa žičanim vodičem kojeg mačevalac ima unutar uniforme i dalje spojenu na kolotur sa žicom i semafor.Dva su svjetla na uređaju. Jedan pokazuje zeleno svjetlo kad mačevalac pogodi, a jedan crveno kad pogodi protivnik. Pogodak izvan valjane površine označen je bijelim svjetlom. Takvi pogoci se ne broje, ali privremeno prekidaju borbu, kao i pravi pogoci. Kod istovremenog pogotka oba natjecatelja, sudac dodjeljuje bod onome tko je u trenutku pogotka bio u napadu.

 

 

Mačoruzje-floret-H

Mač je po duljini sličan floretu, ali je teži (oko 750g), s većim štitnikom radi zaštite ruke od pogotka, te znatno čvršćom oštricom.

pogoci-mac
Boduju se samo pogoci vrškom oštrice. Cijelo tijelo je meta pogodaka, stoga nema potrebe za metaliziranim prslukom. Vršak mača je ožičen oprugom koja zatvara električni krug tek na pritisak od otprilike 750 grama. To uzrokuje paljenje obojenog svjetla na semaforu (crvenog ili zelenog). Za razliku od floreta i sablje, ako zasvijetle i crveno i zeleno, broje se oba pogotka.

 

 

 

Sablja oruzje-sablja-H

Sablja je moderna inačica konjaničke sablje za sječenje i slična je po dužini i težini floretu.

pogoci-sablja
Glavna je razlika što sablja osim uboda i siječe svojom oštricom. Područje valjanih pogodaka je od bokova (s prednje i stražnje strane) do vrha glave, što simulira jahača na konju.

Maska je različita od one za mač i floret, s metaliziranim pokrovom, pošto je i glava valjano područje pogodaka. Kao i u floretu, uniforma se sastoji i od metalizirane jakne za bilježenje pogodaka, ali se pogoci izvan područja (bijelo svjetlo) ne bilježe na semaforu.

 

 

Borilište

Borilište u mačevanju naziva se i planša ili pista (eng. i fra. piste), napravljeno je od ploča (najčešće aluminijske), širine od 1,5 do 2 m. Duljina ovisi o vrsti oružja. Oznake na borilištu zanče: C – središnja linija (centre), (G) – “en guard” linija, (W) – linija upozorenja, (E) – krajnja linija.

plansa

boriliste

 

semafor

oprema